Knokken voor onderzoeksgeld tijdens Tilburg Ten Miles

TILBURG - Lopen voor een goed doel: ook die trend past bij de Tilburg Ten Miles. Zo liep Stichting De Negende Van voor het eerst mee om onderzoeksgeld op te halen voor de -vrij onbekende- erfelijke ziekte DFNA9. 

De adrenaline en emoties gierden door de lijven van Sanderijn Janssen en haar man Arthur tijdens hun persoonlijke race. Het duo loopt al vijftien jaar mee met de Ten Miles, maar de tocht van zondag was toch wel hun meest bijzondere deelname ooit. ,,Het was geweldig om te zien hoe betrokken iedereen was bij ons 'team' De Negende Van, daar ga je van stralen. Anderzijds moest ik wel even slikken toen ik me realiseerde wat we allemaal hebben meegemaakt de laatste jaren", zegt Sanderijn. 

Drie jaar geleden werd bij Arthur DFNA9 geconstateerd. Dit is de meest progressieve vorm van erfelijke slechthorendheid waarbij het gehoor en evenwicht in korte tijd volledig uitvallen. Klachten starten vaak vanaf de leeftijd van 40 jaar, bij Arthur gebeurde dit tien jaar later ineens. Hij hoort steeds minder en doordat zijn gewichtsorgaan wordt aangetast, heeft hij met veel dingen in het dagelijks leven moeite. ,,Er is nog niets aan te doen, maar met het onze stichting hopen we belangrijke onderzoeken naar het stoppen van de aandoening te financieren", zegt Arthur.

En dus doen ze met hun stichting van alles om geld om te halen. Bij de Ten Miles liepen ze met twintig anderen in speciale, witte shirts en dat leverde behalve meer dan 3500 euro aan sponsorgeld ook veel publiciteit op. ,,Onze stichting groeit hard en we hebben er veel sympathisanten bij gekregen. Volgend jaar keren we terug als veel groter team", weet Sanderijn. Haar man Arthur heeft steeds meer moeite met hardlopen, maar is ook positief. ,,Ik ga er vanuit dat ik nog gewoon mee kan doen."